Billiga
genvägar till stora viner
Storslagna,
mogna viner hör verkligen till livets goda. Det kräver viner som är byggda
för
att utvecklas under lång tid för att nå hela sin personlighet. Normalt kostar
det
mycket att ta sig in i de stora vinernas värld, men det finns faktiskt budgetstigar.
Systembolaget
anger för de flesta viner att de ”inte vinner på lagring”. Alla som fått
möjligheten att prova lagrade viner, även "billiga" viner, vet att detta är ett
marknadsanpassat uttalande, som baseras på att Systembolaget inte vill riskera
att få reklamationer på grund av dålig lagring.
Man kan faktiskt få intrycket att Systembolaget inte kan speciellt mycket om vin!
ETT URVAL AV VINER I SYSTEMBOLAGETS NYASTE VINER SOM ÄR VÄL LÄMPADE FÖR NÅGRA ÅRS LAGRING HITTAR DU UNDER "SENASTE NYTT:
Vi tar där vanligtvis inte med dyrare viner än ca. SEK 150:-, eftersom de dyrare vinerna nästan undantagslöst är mycket bra lagringsobjekt, såvida de inte redan har en lång lagringstid (> 5-10 år, beroende på vintyp) bakom sig.
Generellt är de flesta söta viner och Starkviner lagringsbara. Speciellt gäller detta Sauternes, Portviner (framför allt Vintage Port), Madeira, Tokajer, Tyska och Österrikiska Spätlese, Auslese, Sonderauslese och Eiswein m.m.
SE ÄVEN VINSKRIBENTERNAS OCH SYSTEMBOLAGETS PERSONALS FÖRSLAG.
Vi citerar här några förslag av Anders Röttorp, vinskribent i Dagens Industri, som i Nr 1, 2004 av tidningen Allt om Vin slår att slag för att lagra viner, och att därmed få chansen att njuta av även ganska billiga viners kvaliteter:
"Det
finns viner som är byggda så att de mognar och växer i innehåll och
komplexitet vartefter de får utvecklas på flaska i en hygglig vinkällare,
dvs. liggande i stabil, sval temperatur, mörkt och vibrationsfritt. Då
kompletteras och ersätts de unga fruktiga och blommiga aromerna successivt av
komplexa toner, som vi associerar med te, kaffe, tobak och kryddor, m.m., och så
småningom även animaliska toner av kött, läder och mycket annat. Det stora röda
vinet når i bästa fall mycket komplexa och balanserade toner av multnad i mjuk
och helt sammanhållen smak och doft. Mest magnifika i det avseendet blir de
stora Bordeauxslottens viner från bra år, som får några decennier på sig.
De är som människor som växer upp och utvecklas till stora personligheter.
Det är vanligen dyrt att få uppleva det. De mest berömda Bordeauxslottens
flaskor kostar flera tusen.
Lyckligtvis finns det viner som har rätta strukturen och utvecklingspotentialen utan att kosta en förmögenhet. I dagens utbud på Systembolaget finns ett dussintal verkligt lovande lagringsviner för ett tidsperspektiv på 5 år eller mer, som kostar under hundralappen.
Var
och en av dessa viner är en bra start på en vinkällare. Tillsammans utgör de
en rätt välsorterad vinkällare i budgetklass. Köp minst sex flaskor, gärna
12 av samma vin. Då kan Du ta upp en då och då och uppleva utvecklingen och ändå
ha några kvar. Alla vinerna är givetvis utmärkta prisvärda alternativ för
konsumtion redan idag, men har också massor av dolda tillgångar som kan lockas
fram via lagring".
Anders Röttorp hyllar vinkällaren i Dagens Industri
En
egen vinkällare behöver inte bli en exklusiv hobby. Viner under hundralappen
kan utvecklas till stora, mogna viner efter några års lagring, anser DI
Weekends Anders Röttorp.
Tvärt emot Systembolagets rekommendationer. Den
egna vinkällarens primära funktion är att göra dig oberoende av fredagsköerna
på Systembolaget, göra hela beställningssortimentet tillgängligt och alltid
kunna bjuda på de bästa vinerna. Varför står alla dessa människor i kö
timvis på fredagar och inför storhelger för att köpa vin? Systemköandet är
i tidsåtgång en nästan lika omfattande folksjukdom som förkylning och ungefär
lika kul.
Dessutom
är det
fullständigt onödigt. Vin i oöppnad flaska håller sig minst i månader och
oftast i flera år. Har man en aldrig så liten egen källare tar man fram egna
viner ur den, i stället för att köa på Bolaget. Med lite framförhållning
finns också de bästa godbitarna ur de cirka 2000 vinerna i beställningssortimentet
hemma när de behövs.
Numera är det en medveten strategi från
Systembolaget att lansera
huvuddelen
av vinerna som tillfälliga nyheter som snabbt ska ta slut. Det gör också de bästa.
Har du vinkällare har du ett eget förråd av dina favoriter. Det betyder
sparad tid, bättre och mer ekonomiska vininköp och trevligare vinupplevelser.
Massor av viner görs för att konsumeras under
sitt första år på flaska. När de förlorar sin ungdomliga fruktighet och fräschör
blir de platta och trista.
Det finns å
andra sidan viner som är byggda med
en struktur som gör att de mognar och växer i innehåll och komplexitet med
lagring på flaska i en hygglig vinkällare. Då kompletteras och ersätts de
unga, fruktiga och blommiga aromerna av komplexa toner som vi associerar med
kolonialvaror som te, kaffe, tobak, kryddor, lite av lakrits, choklad, kakao med
mera och så småningom även animaliska toner av kött, läder och mycket
annat. I bästa fall kan vi få uppleva en komplex och balanserad personlighet
med multnad, i en mjuk och ändå helt sammanflätad smak och doft.
Till slut blir även de stora vinerna,
precis som människor, för gamla och trötta. Vinets livscykel från
födelse
till en trött pensionär varierar mellan ett halvår och några århundraden.
Som vägledning gör jag en ungefärlig
uppskattning av varje vins bästa tid för konsumtion, till exempel 08–15, för
alla viner som jag recenserar i DI Weekend. Det betyder att vinet förväntas
att utvecklas väl och vara hyggligt moget 2008 och i god miljö nå sin topp
framåt 2015.
Viner utvecklas ungefär som människor. Som unga
är vinerna fräscha och blanka på utsidan, med måttligt stora karaktärer
inuti. Under livets gång utvecklar de i bästa fall en stor personlighet
medan själva skalet blir lite bedagat. Alla mina verkligt stora vinupplevelser
har varit tillsammans med stora, mogna karaktärer.
Det är en smakfråga hur mogna viner man gillar.
Men med växande erfarenhet är risken stor att man blir allt mer intresserad av
de stora, komplexa, mogna vinerna.
I dagens utbud på Systembolaget finns många
riktigt bra viner, även under hundralappen, som är lämpliga för långlagring.
Bolaget vidhåller felaktigt att billigare viner inte vinner på lagring.
Strunta i detta och köp till exempel den förnämliga och populära 12507
Vila Santa 2006 för 99 kronor. Efter fem år i källaren har den vuxit till ett
magnifikt, moget, komplext vin. På magnumflaska
går mognadsprocessen långsammare och vinet blir ännu större.
Det är så man når de "göttaste", stora vinupplevelserna!
Möjligheterna att hitta bra
lagringsobjekt bland vinerna på Systembolaget inom det s.k. fasta
sortimentet, d.v.s. produkter som ska finnas minst ett år, har tyvärr
minskat, eftersom vinerna som väljs ut här är alltmer ”slätstrukna”. I
stället blir det inom det tillfälliga sortimentet, som chanserna att få
tag på lagringsvärda viner till överkomliga priser finns. Se gärna våra
rekommendationer på Senaste Nytt för våra
tips.
Här nedan följer dock ett antal viner inom det fasta sortimentet som vi bestämt tror har goda framtidsutsikter. Flera av vinerna har ju också några lagringsår redan, så det kan vara extra trevligt att testa vad man tycker idag, och sedan följa upp det framöver.
RÖDA VINER
Nr 12174 Hidden Rock Petit
Verdot-Cabernet Sauvignon, 2007,
Australien. Pris SEK
56,-
Lagringsfynd
till minipris. Kan gärna
lagras 5-8 år.
Nr 6419 Jacob's Creek
Grenache - Shiraz, 2007,
Australien.
Pris SEK 65,-
Klassisk bra chianti med läckra, lite hårda toner. Kan gärna
lagras 5 år till.
Nr 2266 Château la Reyne Prestige, 2006 Cahors, Frankrike Pris SEK 90.-
Rikt och tufft med stor framtid. Bäst 2010 - 2015.
Nr 5328 Monti Garbi Ripasso, 2006 Veneto - Valpolicella Pris SEK 99,-
Systembolagets mest prisvärda vin? Bäst 2011 - 2014
Nr 2559 Duorum 2007, Duoro Pris SEK 99,-
Fruktigt med syra, struktur och generositet. Bäst 2011 - 2014
Nr 29002 Allesverloren Shiraz, 2007,
Swartland
Pris SEK 99,-
Något
att jämföra med Guigals Crozes-Hermitage. Lagra
åtminstone 4-6 år.
Nr 5123 Masi Campofiorin 2005, Veneto Pris SEK 105.-
Mulligt och komplext med bra längd. Bäst 2010 - 2015.
Nr
22055 Jacobsdal
Pinotage, 2004, Stellenbosch Pris SEK 110,-
Komplext vin med stor potential. Lagra några år, helst till 2010-2015.
Nr 16381 Peter Lehmann The
Barossa Shiraz, 2004,
Barossa Valley.
Pris SEK 119,-
En av de mest kända ”Flying Winemakers visar vad han kan göra med
sina egna viner. Rik, lätt mintig Shiraz för kraftfulla rätter. Bör lagras 5-10 år.
Nr 6325 Penfolds Shiraz-Mourvèdre Bin 2,
2006, South
Eastern Australia Pris SEK 120,-
Välbyggt Côte-du-Rhône-vin från Australien med mäktig struktur.
Lagra minst till
2013.
Nr 6325
Penfolds Shiraz-Mourvèdre Bin 2, 2005,
Australien
Pris SEK 120.-
Kraftfullt vin för, i detta sammanhang, rimlig kostnad. Lagra till ca 2010.
Nr 2262 La Bastide Blanche, 2005,
Bandol.
Pris SEK
124,-
Ett makalöst härligt vin, sanslöst prisvärt. Som bäst runt
2015.
Nr 32341 Le Tense
Sassella, 2005,
Valtellina Superiore
Pris SEK 126,-
Ett storslaget kraftfullt, elegant och komplext Nebbiolovin med finess.
Blir ännu delikatare med 5-8 års lagring.
Nr 22328 Beni Duilio
Castellani Riserva, 2004,
Chianti Classico.
Pris SEK 127,-
Klassisk bra chianti med läckra, lite hårda toner. Kan gärna
lagras 5 år till.
Nr 32047 La
Quercia Barbera d'Asti, 2005, Piemonte.
Pris SEK 129,-
Ett härligt matvin. Kan
gärna lagras 3-6 år till.
Nr 32056 Poggio Bronzone, 2006, Morellino
di Scansano
Pris SEK 129,-
Modernt och mäktigt Sangiovesevin från nya inneområdet i Toscana.
Absolut för ung att dricka nu.
Nr 32229 Fonterutoli, Mazzei 2006, Chianti Classico Pris SEK 149,-
Bra tät klassik elegant CC från stort år. Drick ca 2011 - 2015
Nr 2802 Crozes-Hermitage, E
Guigal, 2005 Crozes-Hermitage
Pris SEK 154,-
Ett
bra exempel på Guigals vinkonst. Lagra åtminstone 5-8 år.
VITA VINER
Tyvärr ganska tunt med bra vita lagringsobjekt till priser lägre än SEK 150.- i det fasta sortimentet. Här är dock några förslag:
Nr 4200 Leth Grüner Veltliner 2007 Pris SEK 69,-
Blir ännu intressantare med 3-5 års lagring.
Nr 5649, L Chardonnay 2007 Pris SEK 70,-
Mår bra av att lagras 5 år.
Nr 16406 Penfolds Rawson's Retreat Riesling, 2007 Pris SEK 75,-
Mår bra av att lagras 5 år.
Nr 16017 Yalumba The Y Series Riesling, 2008 Pris SEK 89,-
Lagras gärna 5-7 år.
Nr 5810 Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2006 Pris SEK 96,-
Med 10 års lagring kommer petroleumtonerna.
Nr 5913 Riesling Vom Berg, 2007 Pris SEK 99,-
Kan gärna bli upp till 10 år gammalt.
Nr 5882 A Christmann Riesling, Pfalz Pris SEK 109,-
Härlig stor Riesling till rimligt pris. Smakar bäst 2010 - 2013
Från
Australien och världens största och äldsta Marsannevingård kommer 2006 Château
Thabilk Marsanne (nr 6406) för 90 kronor. Ett bra, ungdomligt Marsannevin. Det
har potential att utveckla stora mäktiga honungstoner och massor av annat under
ytterligare 10 års lagring.
För
ovanlighetens skull en vit Bordeaux, nr 4128 Château de Rochemorin Blanc, Pessac-Léognan,
2006. Ett modernt, komplext vitt vin för 149 kronor, med ett intressant
lagringsperspektiv på ytterligare 5 år.
Kontrollera
om vinet finns där Du vill handla.